تاریخ فیزیکدانان

اولین جلسه‌ی تاریخ فیزیکدانان در سال تحصیلی جدید، در روز دوشنبه بیست و ششم مهرماه در اتاق فیزیک برگزار شد. این نشست حول محور زندگی و زمانه‌ی جناب نیلز بور تشکیل شده بود و در آن علاوه بر بررسی روزگار نیلز بور، مروری کوتاه بر دستاوردهای علمی و پژوهشی او هم انجام گرفت. ضمناً دانش‌آموزان پایه دهم از این برنامه بسیار استقبال کردند! 

 

 نیلز بور    Niels Henrik David Bohr 

تولد:۱۸۸۵دانمارک، وفات: ۱۹۶۲دانمارک

 

نیلز بور در یک خانواده‌ی ثروتمند و آشنا با علم به دنیا آمد. حرفه‌ی فرهنگی و دانشگاهی سنت دیرینه‌ی خانواده‌اش بود. پدرش استاد فیزیولوژی در دانشگاه کپنهاگ بود و دو بار نامزد دریافت جایزه نوبل شده بود!

در سال ۱۹۰۳ با درجه‌ی ممتاز دیپلم گرفت و وارد دانشگاه کپنهاگ شد و بدون هیچ تردیدی فیزیک را به عنوان رشته‌ی دانشگاهی انتخاب کرد. تا سال ۱۹۱۱ که دکترا گرفت، چند اثر مهم در زمینه‌های گوناگون چاپ کرد. اما مهمترین مقاله‌ی دوران زندگیش را که شهرت جهانی برایش به ارمغان آورد، در سال ۱۹۱۳ و زمانی که زیر نظر رادرفورد در حال گذراندن دوره‌ی پسادکتری بود تکمیل کرد. این مقاله حاوی مدل اتمی جدیدی بود که اتم هیدروژن را توصیف می‌کرد. بور با استفاده از این نظریه پیش‌بینی‌هایی کرد که تا قبل از آن ممکن نبود.

در سال ۱۹۲۱ موسسه‌ی فیزیک نظری(که در سال ۱۹۶۵ به موسسه‌ی نیلز بور تغییر نام داد) را تاسیس کرد تا جوانانی از سرتاسر جهان را در آنجا گرد هم آورد و آن‌ها را با تازه‌ترین نظریات علمی و روش‌های علم آشنا کند. بعضی از این جوانان از پیشتازان علم درآمدند: هایزنبرگ (که رابطه‌ی عدم قطعیت را در موسسه‌ی بور نوشت)، دیراک، پائولی و …

در دههٔ ۱۹۳۰ که نازی‌ها در آلمان به قدرت رسیدند، بسیاری از دانشمندان آلمان مجبور به فرار از آلمان شدند و موسسه‌ی نیلز بور یکی از مقاصد جذاب برای این دانشمندان فراری بود!

نیلز بور در سال ۱۹۶۲ بر اثر نارسایی قلبی درگذشت. او صاحب افتخارات فراوانی شد. از جمله جایزه‌ی نوبل فیزیک در سال ۱۹۲۲ و …

گفته‌ی او در مورد رادرفورد را می‌توان در مورد خود او تکرار کرد: ٬٬در طول زندگی‌اش همه‌ی افتخارات قابل تصور برای یک مرد دانشمند نصیبش شد، اما با وجود این همواره در راه خود در کمال سادگی می‌زیست... همیشه در محیط کارش روحیه‌ای سرشار از محبت می‌آفرید...٬٬

فایل ضمیمه: 
گروه آموزشی فیزیک